Pages

Wednesday, 28 October 2015

~wW~

Fikir sebelum berkata-kata...xde manusia yg sempurna di bumi Allah semua hanya pinjaman sementara dariNya...bersyukur kerana Allah memilih kamu sebagai pemegang amanah dr Nya & jgn sesekali mempertikaikan rezeki org lain ;) ayat mudah- jgn jd penyibuk hehehehe...smile!! Peace!!

Tuesday, 27 October 2015

~mood sayu~

hari ni monthly checkup kat HKL
alhamdulillah dipermudahkan dan some ok

tapi arini x mo cerita checkup nk cerita kejadian selepas checkup
huhuhuh masa aku tunggu giliran kat farmasi pas settel checkup tu
aku nampak ade pasangan ni dr Klinik Reprodukif..
Klinik dimana aku pon pernah keluar masok dulu..Klinik yang menyimpan sejuta impian setiap pasangan yang mengunjungi nya....

apa yang terlalu sayu n mengusik sangat jiwa aku ni adalah kerana tangisan si isteri...
mata merah menahan tangisan..tapi sesekali tetap keluar juga ke pipi nya.

aku x tau kenapa..aku x tau apa yang berlaku..tapi hati ni seolah2 meneka sahaja..

secara kebetulan aku duduk bersebelahan pasangan ni semasa tunggu giliran untuk amik ubat
telinga ni terdengar si suami memujuk si isteri supaya sabar dan bertenang
kata suami xpe nanti kita tgk mcm mane bulan depan..kita cuba lagi...
setakat tu aje yang aku dengar
tapi hati aku terlalu sayu melihat air muka si isteri..hati ni sayu melihat air mata dia...

 Ya Allah sedih nya...seolah2 aku dapat rasa apa dia rasa!

tetiba mata dia melihat buku pink ditangan aku... terus mengalir laju air mata si isteri lagi
terus aku sorokkan buku tu dalam beg..x sampai rasa hati ni melihat dia menangis dan terus menangis

aku terus bagun berdiri jauh dr dia
dan kebetulan no untuk ambil ubat dah panggil..laju2 aku amik ubat dan terus berlalu
sambil mata melihat dia masih bersedih

Ya Allah...aku x tahu ape masalah si isteri tu..tapi aku berdoa kepada Mu
kau permudahkan lah segala urusan mereka Ya Allah...

Thursday, 22 October 2015

Checkup 22weeks & Ujian MGTT

rabu checkup kat kkia 
pengalaman pertama  ujian MGTT atau ckp senang nye minum air gula
punye la tabah aku google pasal minum air gula hahahahahha

kebetulan hari semlm mmg ramai yang jalani prosedur yang sama...aku sampai kat kkia dalam kol 7.10pagi tp dapat no.38 bertabahlah ye :)
nurse panggil untuk amik darah pon dah kol9 pagi
si kecit pon da bergelodak kat dalam menunggu hahahahah

oklah bagi yang pertama kali nk jalani ujuain MGTT ni mcm aku yang kosong ni meh nak share pasal ujian MGTT ni

ujian MGTT adalah ujian untuk mengesan kadar gula dalam darah ibu hamil.

Siapa yg kena buat MGTT ni ????
*Ibu hamil 
*Berusia 25 tahun keatas - confirm!
* Family history ada kencing manis - confirm! sbb mak aku penghidap diabetes!
* Berat badan berlebihan- x sure sbb berat badan dah ok sekarang & terkawal :)
 
Bila kena buat MGTT?????
Awal, pertengahan dan peringkat akhir kehamilan (1st  trimester, 2nd trimester & 3rd trimester), tapi ada yang kata cuma minggu ke 20 dan 28 sahaja (5 bulan & 7 bulan). adik aku dah buat masa 13 weeks lg
aku plak dah 22 weeks baru buat.. ikot tempat checkup kot hehehehe
 
**Prosedur MGTT**

*nurse akan maklumkan untuk kita puasa dari kol 10 malam sebelum checkup tu sampai pagi amik darah tu..minom air masak x pe hehehehe
* nurse akan amik darah sebelum minom air gula then dia akan suruh minum 200ml air gula yang memang manis melekat kat tekak.....hahahaha sbb pekat likat.kalu kat tempat aku kat kkia seri kembangan ni x de perisa ye yang kosong je...tapi ade sesetengah tempat ade perisa oren & anggur
Untung ler heheheheh
* settel minom kene dtg semula 2jam selepas tu untuk amik darah sekali lg. Dalam masa 2jam korang masih kene puase tau jgn makan..tapi boleh la kalau nk bilas air masak sikit2 je nurse pesan...jgn ngelat...o muntah sbb x pasal2 nnt korang kene repeat balik! nk????? mmg x la kalau aku hahahahaha
* siap je boleh la balik sbb bkn tau keputusan haritu jugak pon...nurse maklumkan kalau ade yang x kene dgn result diorang akan call untuk repeat balik kalau keputusan ok..next checkup akan tau...bertabahlah ye :) aku pon x tau bape keputusan air gula aku... bedebar gak kalau tipon berbunyi hahahahah....
 
**Tips untuk elak muntah**
*Masa minum tu  Teguk sekali banyak..aku minom dua kali teguk abes hahahahahahah
*Mind Set kene betul..pk je air tu sedap mst jadi hahahahahah
kalau dah berjaya habiskann korang x muntah, jangan nak belagak dulu tau sbb  ada 2 jam lg untuk tahan diri dari muntah. aku pening sikit lepas minum tu sampai mempengaruhi jugak bacaan Bp aku hahahah xpasal2 3 kali amik bacaan baru ok!
* Lepas minom tu sebaik nye korang rehat.mcm aku aku lari sok dalam kete diam2 sbb aku x tahan tgk ramai sgt yang muntah kat luar. baik aku dok kat kete jek hehehehe 

alhamdulillah checkup kali ni nampak some ok
yang x ok HB plak dah....aku tau kenape..sbb dalam masa 2 minggu tu aku kurang makan sayur bayam+ stok kurma da abes.so sbb Hb turun hr ni aku bawak setong kurma hahahahaah padah sendr...

jom kongsi makanan-makanan yang boleh membantu untuk naikkan HB :)
 *Daging merah 
*Brokoli 
*Pisang
*Kerang
*Telur kuning  
*Buah Delima 
*Kurma 
*Kismis 
*Kekacang  
*Hati 
*Bayam 
*Oat 
 *Madu

semoga berhasil untuk selasa depan ni sbb selasa ni pon akan amik HB kat HKL heheheehh tunggu dan lihat nnt :)

POSTPONEMENT OF THE BATIK FUN WALK 2015




pagi ni bukak2 email dapat ni!

bagus jugak tindakan pihak Yayasan Budi Penyanyang yang postpone event ni memandangkan keadaan cuaca yang berjerebu x tentu keadaan dan masa sekarang
sekejap elok sekejap idok... baik postpone dari batal,,,
ingt bayar pakai daun ke...kitorang da burn 2 event sebelom ni sebab jerebu

batal ok! 
burn mcm tu je duit huhuhuhuu 
satu2 event da la bayar rm 50-70!
kalau tangguh ade gak maaf nye! da x yah pk kan.. wat  semak kepala jek pk :)

kita yang x bernafas guna paru2 ni la yang jd mangsa2 nya
lemas bila terpaksa berada diluar pejabat
nk keluar kemana2 pon kene pikir 3 4 ratos kali huhuuhuhuhu


ape2 pon yang penting kita kene sentiasa jaga kesihatan diri kita sendr..

**sentiasa pakai mask untuk elakkan kita hidu udara berhabuk yang beracun tu

**sentiasa cuci bersih tangan anda setiasa walau apa jua yang anda lakukan

**kurangkan berada diluar atau melakukan aktivi2 luar

**minum air putih yang bersih dan dimasak! yang ni penting memandangkan sekarang dah ade plak serangan demam kepialu..huhuu mcm2 plak sekarang kan...

** kurangkan makan makanan diluar yang belum tentu dimasak bersih

**pilih gerai yang bersih tau!

nk senang mcm aku jek bawak bento abes cite :) x kira la nasi putih ngn kicap pon..yang penting terjamin sbb masak sendr hahahahahahha

sesame lah kita jg diri dan beringat2 sesama kita! bye

belanje satu gambo tuan tanah masa batik fun walk tahun 2014 :)


p/s :- larat lagi kah aku masa batik fun walk 13 december nnt???? selak kalendar masa tu sudah masok 30 weeks....xpe pk positif sebagai senaman untuk memudahkan proses melahirkan nnt...insyaallah amin....larat x larat nnt kita tgk ye :) xlama lg sebulan lebih jerk hahahahahah!agak2 ade post kat ig/fb/blog ni nnt berjalan lah aku hehehehehehhehe. yang penting hopefully da dapat tgk langit membiru!




Monday, 19 October 2015

mood swing~

ayoooo
pening pk kan mood aku sekarang...ntah la kadang ok kadang idok
yang paling kesian bila am yang jd mangsa
kadang2 gurauan dia jd pencetus kemarahan aku...ya allah ampuni lah hamba mu ini
berilah kesabaran dalam diriku...kesabaran kepada suamiku untuk melayan kerenah ku
kadang pas marah2..aku rs nyesal sgt2 marah kat am
padahal dia cuma nak amik hati n nk bergurau dgn aku

maafkan my ye sayang!

Tuesday, 13 October 2015

Awal Muharam :)




Alhamdulillah petang ini akan berakhir 1436h ;) 

tahun penuh liku dugaan ujian..penuh rahmat & anugerah kurniaan rezeki dr Mu ya Allah utk diriku,suami & keluargaku. 

Selamat menyambut 1437h.. 

semoga tahun2 mendatang kita semua akan terus diberkati dan dilimpahi nikmat kesihatan & rezeki oleh Yg Maha Pencipta... 


Amin :)



Sunday, 11 October 2015

burung hantu!

burung hantu???nape burung hantu???
aku la tu.....jd burung hantu mlm2
huaaaarrrgghhhhh!!!!!!
susahnye nk lolap mata sekarang :(
seminggu ni asyik terjaga kol2..3pg...terus xle tdo sampai kol5 pg
hasilnya pening + mengantok!
ank umi mintak mkn...tgh2 mlm jawapnye minom susu sudahkan....
xpon kunyak kurma....masalah nye bila da terjg x le nk lolap da
kadang mmg aku x layan sgt...cuba gak pejam mata ni tp mmg x jalan
huaaaargggahhh ni pon aku update guna hp dikala malam sunyi
tp mata terkebil2 :(
tdo la wahai mata!!!!!