Pages

Thursday, 16 July 2015

selamat hari raya

dikesempatan ni aku nk ucapkan selamat hari raya adilfitri
maaf kalau sepanjang ape yg aku tulis kat blog ini buat korang terasa...terusik o sebagai nya
kosong-kosong ye semua!!!!!!!!!!

semoga selamat sampai ke kampung :)
hati2 diperjalanan..aku tghari ni baru nak gerak hopefully jalan x jem!
kalau jem bertabahlah hahhahahahahaha

bye!
selamat hari raya!!!!!!!!!
Tuesday, 14 July 2015

pengalaman IUI pertamaku alhamdulillah :)

bismillahirahmanirahim entry panjang tau hahahahah

ok lama rasa nye aku tinggal kan cerita rawatan kan..so meh aku sambung sebelom terlupe...lg2 nk raya ni sok2 cite raya 2,3 bln baru nak update! org lain dah basi dah
hahahhahahaaa...aku rangkum kan je la e...nk pecah2 kang lg lambat aku update hahhahahaaa...tapi aku nak mintak maaf dulu pada yang membaca...mungkin pengalaman kita x sama antr satu dengan yang lain...mungkin ape yang aku lalui, org lain x lalui atau sebaliknya. jd aku mohon aku sekadar ingin berkongsi...tidak terdetik rs riak atau bangga atau sebaliknya...sbb aku memahami hati dan perasaan kita yang senasib ni...aku harap bace lah ia sebagai satu dr pengalaman sejuta lg dr yg lain k....


ok last update ke hkl lepas aku da dapat keputusan rawatan setelah jumpe ngn doktor...alhamdulillah  some nye ok...cuma mungkin belom rezeki Allah nak bg... setelah selesai rawatan ke 5 tu aku hanya menanti next period untuk mulakan makan clomid...kalau korang bace n masih ingt doktor suggest aku utk try natural dulu tapi aku pon x pasti ape yang telah berubah nak jadikan rezeki aku kali tu sbb bila aku datang utk rawatan trus proceed iui...aku pon x kisah yang mane2 sbb aku pasti hospital dan doktor lebih pakar dalam hal ni! nampak x nampak x kepercayaan lebih hahahahah poyo kan

ok...meh aku cerita step by step

TVS CD2

masa cd2 (mei) aku terus ke hospital sbb kebetulan cd1 aku jatuh pada hari ahad, so aku x buat ape2 apoitment terus je g hospital isnin tu. korang tau ramai nye orang yang senasib ngn aku hr tu! xpasal2 nurse kata giliran aku lambat sbb kene cari fail aku dulu sbb dtg tanpa apoitment..so aku x kisah pon melenggang g makan..pastu kene marah sbb panggil2 nama tuan x de hahahahah...pengajaran...lain kali tunggu jek kat situ.....lepas dia panggil terus masuk bilik utk buat TVS scan. Untuk yang baru macam aku dan x tau TVS tu scan melalui vagina ye...Scan dibuat pada CD2 masa period tgh heavy..tujuan TVS Scan ni utk tgk brape banyak telur yang dihasilkan oleh kilang2 kita time tu..nurse akan kira satu2... alhamdulillah aku x tau brape jumlah telur yang diperlukan tapi masa nurse kira aku ada 13 sebelah kanan dan 9 sebelah kiri kalau aku x salah..aku pon ingt2 lupe..tu pon aku dah syukur sbb sekurang2 nya aku tau aku ada..tu pon aku dah syukur...alhamdulillah..lepas selesai TVS nurse pesan suruh amik ubat clomid dan asid folic kat famasi.aku makan clomid 50mg sebiji sehari tepat jam 10mlm setiap hari dari CD2 ke CD5. aku kutip pengalaman dr blog2 yang lain kebanyakkan nye amik pg tapi bila aku tanye kat peg farmasi hkl...dia pesan suruh amik malam so aku ikot je..so skip satu point yang aku amik dr org lain...next aku kene datang semula utk TVS Scan CD10 dan nurse terus pesan nnt datang bawak icebox. so mule la mencr2 box mcm mne...siap tgk2 org sekeliling bawak ape...ade yang bawak termos...ade yang bawak box putih ade bawak box coolman mcm2 saiz....last kitorang beli yang 2liter je la...sbb aku pon x tau banyak mane ubat yang dibekalkan nnt tu pon aku bli box ala2 coolman je...cari kat kedai barang dapo hahahahahahahaa.....boleh la...kan..kan...ice pax aku bli yang untuk susu baby hahahahah senang x yah nk kene cari ais...so senang keje..mlm tu aku dah bekukan siap2 sebelom g hospital mmg tahan sampai ke ptg..

TVS CD10

kali ni aku pg2 dah terpacak kat hkl...xmo kene marah hahahahaha lg pon kali ni am teman sbb aku g balik keje naik moto je ngn dia...senang hahahahahha TVS Scan utk CD10 sekejap jek tau...sbb scan kali ni utk tgk progress telor kita dengan Clomid yang kita amik...alhamdulillah telur da beso2 lebih kurang 13mm masa CD10 ni...jgn risau sbb dok kata telor boleh membesar 2mm sehari so mungkin ms CD 15/16 telur dah matang doc kata 24 dah cantek dah untuk iui...masa scan tu ada 1 yang 13mm yang lain dalam 9-10mm ada lebih kurang 5 telur yang dah cantek nak beso...ms ni aku bkn tau ape2 pon...pengalaman pertama bg aku..ape doc bgtau aku bgtau am blik...pastu dia tanye macm2 aku pon x tau nk jawap hahahahahahha siap tanye cukop ke yang...hahahhahaha 1 pon dah cukop sayang oi...hahahahaha... oo0oo lagi satu doc ade cakap kalau kita amik clomid mmg saiz telur akan jd macm2 banyak2 saiz x brape cantek ape maksud dia aku x tau...n aku x tanye hehehehe.lg satu masa scan tu doc kesan aku mempunyai rahm terbalik so ssh utk iui...tapi doc kata kene positif kita cuba..aku pon ada bace jugak...xsalah mencuba kan...sekurang2 nya kita mencuba insyaallah aku akan tetap positifkan mind set aku...keluar je dr bilik tu aku kene g farmasi untuk amik  pregnyl.sekotak jo pon hahahahha..nasib x beli box beso hahahahah... pregnyl ni lah yang kita kene simpan dalam coolbox ye...sbb kene simpan tempat yang sejuk..nurse pesan siap2 kene suntik pada hr sabtu kol 10 mlam..bila ditanye nk suntik sendr ke? laju je aku ckp xmo saya g hospital hahahahha..penakot kan....

CD14

tiba CD14 ms ni kene amk suntikan pregnyl tu tepat kol 10mlm..mula la berkira2 nk g klinik depan umah ke hospital....ikotkan am mmg klinik je mudah kata dia...hahhahaha tapi aku nk gak g hospital tp aku g hospital serdang je dekat kan...so dalam kol 9.30 aku gerak ke bhg kecemasan terus ke tempat besalin hahahhahah aku tunjuk slip yang nurse hkl bg dengan pregnyl tu terus nurse soh baring hahahah senang kan...+ pree hahahahahahahahahaha.. tepat kol 10 mlm dia cucuk aku...xrs ape pon...hahahahhaha sengal sikit jek...

CD16- IUI

akhirnya tiba hari yang mendebarkan...sebelom iui aku dok cr pengalaman2 org lain yang aku rasa boleh aku amik sebagai panduan...alhamdulillah banyak sgt membantu nnt aku list kan last nnt k ape yang aku buat sebelom semasa n selepas iui....ms CD16 ni kene datang suami dan isteri sbb suami kne kuarkan sperm dulu untuk dicuci...dalam tempoh 1/2jam ke sejam lebih kurang kol 10 pagi aku dah berada kat klinik untuk tunggu nama dipanggil sbb nurse pesan dalam kol 10.30 iui akan dijalankan...tp ade trajedi sikit ms ni....last aku kencing dalam ko 10.10 pg tu...sbb kene tahan kecing dan kantung penoh aku budjet 10.30 it's ok untuk aku yang mmg suke membesei ni hahhahahahha...tp korang tau...sampai kol 11 nurse x panggil2...korang bayangkan aku ms tu mmg dah x tahan sgt...kantong aku dah penoh gila ms ni.....orang yang buat TVS Scan terlalu ramai...sedangkan yang kan menjalani IUI hanya 2 orang....nurse beria2 nk abes kan TVS Scan diorang dulu...aku rs ade dlm 10rg tgh tgg utk TVS...Ya allah mcm mne ni...last2 am soh aku tanye nurse mcm mne...so aku bangun tanye...nurse tu bgtau kjap ye...kita abes kan TVS dulu sbb ramai diorang nk kejar buat sebelom ramadhan 2mgg lg :( ok aku bertahan....tapi lepas 10 minit aku mmg x boleh nk tahan dah...aku bgtau aku nak kencg...nnt aku minom air semula...korang tau ape jd???jeng...jeng...nurse tu marah aku!!kata aku x sabar2...hahahahah what?????? pn nurse...saya hanya bertnye untuk kencing..huhuhuhu x pe la...kita perlukan dia...baik beralah...so aku niat dalam hati...doa banyak2 kat Allah mintak aku kuat untuk bertahan sampai nama aku dipanggil. dalam 1/2 jam lepas tu dia panggil...tp insiden td x abes lg rupenye...masih aku dgr ade yang ckp aku x sabar2...xpe...aku tarik nafas....cuba tenang,,,mungkin dia tension terlalu ramai orang yang nk scan...mula la aku dgr dia bergaduh sesama dia...kenapa ramai sgt...rupenye nurse yang sorng ni bgtau doc mintak call some yang berkemungkinan boleh iui b4 ramadhan...sbb tu ramai...xpe...mereka jugak tunggu peluang mcm aku..kalau aku kat tempat diorng??? kan...kan...hihihihii...

aku disuruh baring atas kerusi TVS Scan tu....ms ni rasa nk kencg sgt datang balik sampai gigit tudung aku...hahahahha burok kan perangai...mmg aku x tahn....bahagian kepala direndahkan dr badan dengan kaki mengangkang...IUI aku nurse yang buat ye bkn doc...aku tawakal dan percaya dengan kebolehan dia...insyaallah x kisah sape yang buat kan....dia mula tanye nama mintak baca no ic...nama suami dan ic suami...pastu dia tunjukkan pada aku botol sperm yang ada nama aku dan suami untuk pastikan betul atau x sebelum iui dijalankan....prosedur iui x sakit mcm HSG...boleh x kalau aku katakan aku x rasa ape2...biase je...alhamdulillah Allah permudahkan bagi aku,,,teringat pengalaman rakan2 yang lain...buat aku risau sebenarnye...tapi percayalah korang...sehingga korang alami sendr baru korang rs...lain orang lain pengalaman...ms nk masukkan sperm tu nurse tu bgtau pn saya nak masukkan sperm suami ye pn....aku tutup mata dan mulut x henti berdoa...ape yang aku baca pon aku dah lupe...ape yang terlintas je....bismillah x tau bape banyak kali aku bace...sekejap je dah selesai...dan nurse tanye boleh x tahan kencg?aku angguk je...dia kata pn kene baring dulu ye dalam 15 minit....aku hanya pejam je mata menunggu 15 minit mcm tunggu 15 jam bg aku.....sbb dah dekat 2jam aku tahan kecg...ngam 15 minit nurse tu kata ok pn bgn boleh g toilet....mcm ape aku g...da x tahan sgt dah hahahahhahaha...adoi...x le ingt aku....selesai je..nurse soh amik ubat duphaston untuk aku mkn sebijik setiap 12jam..nurse bg tarikh if x period 30 jun utk scan if period aku kene mai untuk next CD2 tapi nurse da pesan awal2 bln pose klinik x buat ye utk org islam...dosa hahahahahah..ok mem!! nnt balik mlm ni jgn ML! ML esok ye...hahhahha..tapi kan..aku bace ade yang soh mlm tu ML!...ok ikot je...aku rs walaupon spital kerajaan tp doktor / nurse nye pendapat lain2 kot......so if x de ape2 pon dtg pas raya hahahahahah.selesai sajo aku ingt dapat mc...tp nan ado dapt time slip sajo hahahahah.. am pon dapat time slip sajo! maka el lah kami...aku x sure hospital lain ye...tapi kt hkl mmg x dpt mc utk iui...ivf sahaja diberi mc ye...tapikan  kalau kat luar negara lepas iui diorang mmg teruskan aktiviti mcm biase..berenang bersukan...tp pada aku baik kita jg2 kan..peluang yang daang pon bkn mudah...betol x????hihihihihhihi

blk umah aku baring dan tdo...alhamdulillah aku x rasa ape2...mlm letak bantal tengah sok baru making hahahahahaha.......

esoknye aku demam + batok + selesema yang terok sgt2 ye...mmg terok sampai sakit kepala aku menahan! batok yang sakit da x boleh baring.....adoi...dah la baru pas iui...batok2 sambil pelok bantal kat perot sbb terasa bergegar some! aku dah mula rasa xpe...tawakal je...2 klinik aku g dalam mgg yang sama...aku telan je ubat batok ubat selseme sbb aku mmg dah x tahan..member aku nasihat jgn makan...tapi aku mmg dah x tahan...aku sampai x boleh tdo mlm batok...4 bijk batal aku alas...da mcm duduk aku tdo tiap malam....madu pon sampai sebotol abes tetap x baik2 gak...aku cuma x amk antibiotik je...yang lain aku bedal :(

dr DP IUI2 ke DPIUI 9 pastu baru aku ok sikit....
msa DPIUI 7 aku ade IM4u run kat putrajaya..tapi aku eksen amk gmbo jek...aku x lari pon hahahhahaa...saje jek kan sbb da bayo rugi lak  x g...hahahahhahahaah
start DP IUI 11 bersamaan 1st ramadhan...so ubat Dupston masih berbaki lg...aku xtau mcm mne nak mkn bg ngam 12 jam...sbb bln pose...so aku stop..aku cuma amk folic asid je tiap hari....walaupon nasihat doktor jgn stop tanpa arahan doktor..tp sbb bln pose...aku pon ragu2..dr ragu2 baik x yah kan....DPIUI14 - dah boleh cek..tapi aku x cek pon....aku biar je..tapi hati mula berdebar...sbb sepanjang DP IUI aku x rs ape2..mcm biase jek..

DPIUI 23- bersamaan tarikh yang nurse bg untuk aku datang scan if x period...ptg tu aku ajak am g bli pregnantcy test! hahahahahah...kalau x de...aku mls g spital sok...xboleh tdo aku mlm tu...kol3 pagi bgn kencg terus aku buat sekali....sekali dengan laju je 2 line muncol...allahuakabar...menggeletar aku rs..terus aku kejut am....mamai2 dia tgk...hahahahahha alhamdulillah terus x le tdo kami nk tgg pagi hahahahhahahahaa...tapi dalam hati aku tetap takot ye la mane tau test tu salah kan......
kol 8am aku sampai kat hkl..terus g buat ujian air kencng kat makmal..menunggu result kluar dup dap dup dap jantong aku...alhamdulillah keputusan yang sama aku terima - POSITIF alhamdulillah :)

Nurse soh aku teruskan je makan folic asid n dupston..makan satu pas buke satu pas sahor...dan aku kene datang semula untuk scan lg 2mgg  14julai...

14 Julai - hari ni :) alhamdulillah hrni aku nampak DIA :) alhamdulillah doc ucapkan tahniah...usia nya hrni baru 7w 3D masih kecil...lg 2 mgg kene mai scan lg untuk tgk perkembangannya...Alhamdulillah aku x rasa apa2 sampai sekarang cuma rasa perot kembong je...xde loya..x de pening..x de muntah2...td pon sebelom scan doc tanye dulu ade rs some tu x..ade pendarahan atau x...alhamdulilllah x de.....cuma aku penat sikit...asik nak baring jek...tu je...dan aku masih berpuasa penuh....semuanya masih awal...doakan perjalanan aku sampai cukup masa 9bln ni ye kawan2...insyaallah amin...berkat ramadhan kali ini.....

ooo00oo sebelom aku lupe...aku nk kongsi ape aku buat sebelom semasa ngn selepas iui...some ni aku kutip dr pengalaman org lain dr blog2 diorg...cuma ape yang aku boleh ikot aku buat..yang x boleh .. aku x buat......
sebelom iui aku teruskan diet dan senaman sbb keadaan badan semasa iui sangt penting...
sebelom mmg aku jg pemakanan aku..untuk pengetahuan korang aku buat diet atkins :) alhamdulillah aku buang hampir 20 kg dr berat asal aku...x salah mencuba kan...kalau korang rs diet ni sesuai ngn korang tapi pls! minom air yang banyak...aku mmg x amik air manis langsung...air masak jd kawan baik aku sampai hrni...setiap hari berbuka dan bersahur mmg aku x minom air manis o air sejuk.cuma sekarang dah stop diet..mkn makan biase sbb isaukan dia kat dalam....

semasa iui pon jg makan...jgn makan yg pedas dan tajam...lg satu yang penting ms nk g buat iui kalau boleh jgn la pakai seluar jeans ye...aku pakai jubah...sbb aku nk elak dr membongkok dan ketat kat perot selepas iui..ni pon tips yang aku amk dr blog sorang kakak ni....mmg betul...lebih mudah dan selesa.

selepas iui mcm biase jg makan...kurangkan pergerakan dan jalan lah pelan2....jgn terlalu lasak...aku ms DPIUI 5 dah g keje naik moto...terpaksa kan...tapi pas positif aku amk keputusan utk naik kete je...jem sikit x pe la kan.....mmg ini yang kita impikan...jd berkorban ms sikit hhihihihihi.....

ni je yang dapat aku kongsi kan buat ms ni...aku pon masih baru dan jauh lg perjalanan untuk aku...mane yang baik aku kongsikan...jgn lah korang salah paham ye...mcm aku kata mula2...anggap ia sebagai satu dr sejuta pengalaman yang lain....aku sentiasa doakan some kawan2 TTC aku dapat rs nikmat yang amat kita impikan...pada yang bukan TTC, kalau korang bace...sekuarang2 nya korang tau mcm mane sshnya kami untuk dapat anugerah anak surga ini.
Doakan aku ye! insyaallah doa yang baik2 tu pon akan berbalik kepada korang gak! ummmphhhxxxx

p/s: dah nak raya yeyeyeyeyeyye....sambutan raya secara sederhana sajo!


Friday, 3 July 2015

ABOK SUDAH!

salam ramadhan uolllsss!
alhamdulillah 16 ramadhan sudah tp makcik baru berkesempatan nk update blog kan.....kan...
hahhahhaaaa....Berabok wei!!!!!!!!!!!!!!!

mcm mne puase korang?????
alhamdulillah tuan tanah masih berpuase, & insyaallah aku akan cuba gagahkan diri sehingga abis puase tahun ni hihihihiii ...nnt aku cerita pasal ni later ye hihihihii sabar2

buat ms ni aku tetap masak hari walaupon sampai umah dah kol6 lebih
gigih x makcik....hahhaahahaha gigih x gigih la....

setakat ni baru 2 kali aku buke luar tu sekali kat de palma hotel ngn member opis sekali kat bora ombak ngn gang opis am...org blanje aku jalan jerk hahhaaahhahhaa

tp x de gambo....x bergambo sbb dah lapo...lauk aku masak hari2 pon simple2 je
so x de yang speacial...janji boleh makan n kenyang hahhahaaha

ok...aku ngh kursus sebenarnye...saje gatal nk update blog! bye!!!!!

p/s : member baik aku akila selamat bersalin bb boy ketiga semalam alhamdulillah next try gegirl plak ye hhahahahahaa