Pages

Saturday, 28 February 2015

NY Steak Shack

cerita dating cuti2 hujung minggu hahahhahaha
entry mengenyangkan prot kami laki bini
hahhhahaaaaa

incek am teragak sgt nak mkn steak
selalunya kami makan di area serdang je..tapi alang2 dah berjalan ke MIdValley 
so kami pon pusing la tawaf satu mid semata2 nk cari steak.

mule nye mmg da kecewa hahahahaha sbb x jumpe so decide dah balik je cari tempat lain!!

tp ms turun kat LG nampak le kedai ni terang2 tulis steak kan
ape lagi jom try :)


ini le yang di oder  NY Striploin  boleh add on 1 sides &
choice of sauce  kami pilih black paper corn :) air ais lemon tea dapat pree yeeaaaahh
hahahahahahaa bagi aku 2.5/5
biase2 aje... :)

tn tanah x de gambo x sah kan bye!




Friday, 27 February 2015

mentarang sambal

korang pernah makan mentarang???
ini kali pertama bg aku :) kali pertama makan dan masak
hahhhahahahaa

incek am kursus kat jeram kuala selangor so dia singgah bli mentarang ni
konon nye nak bg bini dia rasa..hahahaa ok so mula lah sesi menggoogle resipi nak masak mentarang ni...ade yang kata masak lemak sedap..ade yang kata rebus, bakar dan sambal
tapi dalam banyak2  aku rs msak sambal jek la mcm menarik hahhaahhaahahha


mentarang ni spesis mcm kerang jugak cuma dia beso. korang tgk la beso tapak tangan aku
kot...hahahhahahahaha


Mentarang perlu direndam ye bagi keluar pasir2 lumpur yang melekat pada kulit mentarang.
Pastu korang gosok la sikit pakai bagi ilang kan  sisa lumpur dan cengkerang mentarang.hati2 tau sbb kulit mentarang ni mudah pecah x mcm cengkerang kerang :)



 ok meh aku share respi mentarang sambal versi aku ;p

Bahan
Mentarang (lebih kurang 1 kg)
2 batang serai - ketok
minyak masak agak2 la ye :)
1 sudu besar sos ikan
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
asam jawa
1 cawan air
garam, gula dan perasa

bahan kisar
1 biji bawang besar -hiris nipis
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
3 tangkai cili padi
8 ke 10 tangkai cili kering

cara:
1. Tumis bawang besar yang dihiris dan bahan kisar  sehingga garing dan naik bau dan masukkan serai yang diketuk
2. masukkan sos ikan, sos cili, sos tiram dan air asam jawa. agak2 ye..mcm nk buat sambal tumis je
3. masukkan mentarang yang dah dibersihkan tadi pastu gaul dan perasakan dengan garam & gula
4. tutup kejap kuali tu bagi mentarang betol2 masak.

pastu le la hidangkan. makan dengan nasi panas2...aku?? ratah jek hahahahahaha :p


bagi aku mentarang ni sedap gak. rasa dia mcm makan kerang kepah dan spesis2 mereka gak
isinya agak kenyal sikit. :)

lain kali kalau berkesempatan aku nk try masak mentarang masak lomak cili padi plak..hihihii
lain kali la bila x tau kihkih :)
Thursday, 26 February 2015

3rd rawatan di hkl-HSG Xray :)

ok meh sambung lg  hahahahahahha

alhamdulillah 30 januari 2015 aku telah menjalani HSG X-ray :)
pagi tu aku pergi sendirian sahaja sbb incik am kene g kursus..
sebab malas nak bertangguh aku pergi jek sendiri..
sebenarnye aku x de masalah pon kalau g sendr.. 
hahahahhah.. x kisah  :)

ok b4 HSG doktor pesan supaya tidak bersama. dan prosedur ni hanya akan dijalan kan pada hari ke 7/8/9 selepas period sahaja..bila period benar2 kering ye :)
doktor pesan suruh makan panadol setengah jam sebelum HSG..takot sakit tapi aku x makan pon...
degilkan..ala aku x suka makan panadol lo hahahahahaha :p
HSG dijalankan bertujuan utk mengetahui samaada kedua2 tiub isteri tersumbat atau pun tidak.

Bangunan Xray di HKL ni terletak di Blok Kecemasan di tingkat 2. 
sampai je aku terus letakkan kad appoitment dan borang HSG di pendaftaran
bila no dipanggil aku diarahkan ke bilik X-ray HSG. Masa sampai tu ade satu pasangan india dah ade kat situ..dalam15 minit pastu baru ade satu lagi pasangan melayu yang sampai..
aku tau tujuan mereka dan aku sama :)

dalam setengah jam menunggu tu pasangan india dipanggil masuk.
kalau ikot pembacaan aku masa HSG yang diambil kebiasaannya 15 minit sahaja tapiiiii
aku dan satu pasangan ni menunggu giliran hampir 1/2 jam...
mula la bedebar jek dada ni...lama nya pasangan pertama ni...
lepas setengah jam nama aku dipanggil bersama pasangan yang ketiga.
rupanya india sebelum aku tu mengalami masalah dimana doktor susah 
nak masukkan tiub jalan ke rahim..
kata doktor rahim perempuan ni berbeza2..ade yang terus..ade yang melengkung sedikit..semua ni jugak memain kan peranan semasa tiub dimasukkan..adoii dengar jek da bedebar hahahahaha

diluar bilik x ray doktor lelaki cina datang dan bagi sedikit penerangan pasal prosedur HSG dan mintak kita tanda tangan persetujuan dan diberi baju persaalinan.
adoii doktor cina lelaki tau! malunye! agghhh buang terus rs malu..huhuhuhuhuh
aku salin kain jo la..dan masuk...kat dalam pembantu xray tanye "akk x salin baju ke???"
aku kata "nk xray bawah jek kan..x pe kan" hahahahhahahaha. see degil lagi! mmg spesis degil kan..hahhahahaaaa :p

aku diminta baring dibahagian hujung katil tempat xray.dengan kedua2 kaki mengangkang mcm orang nak bersalin. lepas tu doc akan bersihkan dengan bahagian sulit tu 3kali..dengan air ke ubat..ubat  kot...sejuk jek rasa hahahahahha...lepas da bersihkan doktor bgtau
"saya akan mula kan ye" aku angguk jek sambil pandang tempat lain...
aku x tgk pon alat ape yang dimasukkan tapi melalui pembacaan dia akan masukkan mulut itik
pada aku masa ni x berapa sakit..sebab kita tarik nafas dan jangan melawan ape yang diktor lakukan..
tapi bila doktor masukkan tiub dan cecair mula dimasukkan rasa senak sikit kat bahagian perut.
lepas tu doktor mintak kita tolak badan kebelakang tanpa mengangkat punggung sbb alat tu sensitf takot terkeluar..doktor suruh aku mengiring ke kiri dan kekanan semasa mula cecair tu dimasukkan...pastu doktor akan suruh kita tgk screen xray tu.

alhamdulillah semuanya berjalan lancar...tiub kanan clear..tiub kiri clear tapi aliran lambat sedikit...doktor kata mungkin ade tersumbat sedikit tapi as long as cecair boleh jalan means tiub ok.
alhamdulillah itu sahaja yang mampu aku ucapkan untuk perjalanan yang terlalu singkat ni..segalanya masih awal lagi...banyak lg yang perlu dijalani...kan.....

lepas selesai HSG  aku dapat MC :)
yeaaaahhh senyum plak dapat mc hahahahahahaha...aku salin baju dan terus pakai pad standby sbb doktor kata takot ade sedikit pendarahan...masa balik aku tgk mmg ade darah dan lendir....rs senak sikit je..tp dapat MC kan...balik tido! hahahahahahahahahaa

next appoitment amik darah CD21 & sperm test pd 12 Februari 2015 :)
nnt aku sambung cerita yek :)


2nd apoiment di HKL :)

ok meh sambung cerita rawatan sebelum aku terlupa dan terlupa
hahahhahaha

ok appointment  kami adalah pada 27 Januari 2015 jam 11.30 pagi :)
so pagi tu kami sampai awal dalam kol 10am..naik moto kan so dekat dan cepat hahahha
kami breakpes dulu kat medan selera
dalam kol 11 kami ke KLINIK REPRODUKTIF :)
sampai je..aku bgtau nurse yang temujanji kami hrni :)
so nurse mintak ic kami suami isteri untuk bukak fail. fail akan dibuka atas nama isteri ye :)
lepas tu amik timbang berat badan dan tinggi
tepukkan untuk diri sendr sbb berat aku 63kg :) dengan tinggi 162cm so bmi normal sudah...
tp nk turun lg hahahahahahahaa

lepas selesai kami disuruh ke Klinik untuk amik darah
selesai amk darah balik semula ke klinik reproduktif dan masuk ke satu bahagian disebelah kanan dr pintu masuk untuk di interview

nurse akan tanya mcm2 perkara ye sejarah kesihatan keluarga, kesihatan diri, merokok atau tidak, pernah menjalani pemedahan atau tidak..tarikh period..period datang mcm mane..kekerapan hubungan suami isteri dan mcm2 lagi la..tanye sorang2 ye..lepas isteri baru suami pulak hhahahaaha

Nurse akan cerita proses memulakan rawatan satu persatu..hospital akan bagi 3 kali percubaan untuk iui dan jika x berjaya boleh proceed ivf. Untuk IVF nurse ingkatt supaya bersedia dari segi kewangan dalam 5k :) baikkkk puan nurse insyaallah kami bersedia andai itu takdir dan rezeki kami..semua orang kalau boleh nk secara semulajadi kan tp andai kata itu sahaja jalannya kami reda...insyaallah  nurse gak pesan supaya kekalkan berat badan atau kurangkan kan lagi sbb prosedur iui,berat badan memainkan peranan.

selepas tu kami diberi borang2 rawatan yang perlu kami selesaikan sebelum jumpa dengan doktor. Semua tu prosedur biase bagi memulakan rawatan. Borang yang nurse bagi masa tu amk darah pada CD 2-5  borang amk darah masa CD21 borang HSG (pada CD7/8) dan borang Sperm Test.
Sbb kebetulan 27 jan adalah hari ke 5 period aku terus amk darah kali kedua untuk borang CD 2-5
adoiii 2x kali untuk hari tu...hahahahahahahah.
Selesai sahaja kami disuruh ke tempat XRAY untuk dapatkan appoitment HSG.  dan sekali lagi kami dipermudahkan XRAY HSG boleh buat pada 30 jan 2015 hari jumaat kol 9.30pagi.
Alhamdulillah. nnt aku cerita pasal HSG ye :)

Tuesday, 24 February 2015

1st Rawatan di HKL :)

Bismillahirahmanirahim :)

salam  uols :)

ok aku nak kongsikan rawatan aku dalam perjalanan TTC :) yang masih baru ini :)
mane la tau ade yang macam aku gak tercari2 permulaan bagi memulakan rawatan
so mane tau ape yang aku kongsikan harini akan jadikan sebagai panduan untuk yang lain jugak
insyaallah :) kita hanya sekadar berkongsi sahaja..amik yang positip..positip jek tau...
x mo pk negatip..negatip.. hihihihihihih

23 Januari 2015 - Jumaat

kunjungan pertama aku ke hkl untuk rawatan bersamaan
hari pertama period aku untuk tahun 2015 :)

kenapa hkl?????
aku ade sebab aku sendr kenapa hkl..bkn serdang...bkn kajang...bkn putrajaya.. o hukm o LPPKN
sebenarnya sama jek semua tu semua nye hospital kerajaan yang akan sinonim dengan LAMBAT & LEWAT
tp x pe...iols kan  kakitangan kerajaan jugak..so as kakitangan kita pon tahu kan kenapa jd lambat dan lewat...so jgn nk pertikai sgt ye...sbb orang banyak cakap jek..tanpa kaji dan berpikir hahahahahahaa
Tp seeloknye sebelum memulakan rawatan kesuburan ni kita kene fikir baik-baik
x kisah la sebenarnye nak buat kat hopital kerajaan ke swasta yang penting POKET!!
kalau ade rezeki lebih ape salahnya kan ihihihihihi :)

alhamdulillah kunjungan kami buat kali pertama
semua nya lancar sahaja...pagi tu aku dengan incik am  gerak dalam kol 10am
kami sampai di hkl naik moto jek...senang sbb banyak yg aku bace dr blog2 lain hkl ssh paking
mula2 mencari2 jugak lah kami yang mmg x pernah ke hkl ni....
abis satu hospital kami pusing hahahahahahahah..dan bertanya... 
rupa-rupanya Bahagian O&G di Hospital Bersalin tetapi bukan disini ye tempat nya...
hahahahah...dibahagian belakang Hospital Bersalin di KLINIK REPRODUKTIF
Klinik ini tertutup dengan cermin gelap

Masa sampai masuk je tempat ni sunyi dan kosong hanya ade nurse 3 orang sahaja.
Alhamdulillah kami disambut dengan senyuman mesra ye.. :) x semua nurse kat hospital kerajaan tu garang2...xmo..xmo pk negatif...x semua setandan pisang tu semuanya busuk kan...hihihihihi..mungkin yang marah tu sbb diorg stress kan....mcm korang x pnah stress hahahahaha

so aku serahkan surat rujukan doktor dan GL kepada nurse tu :)
oo lupa untuk pasangan yang pertama kali nak mulakan rawatan perlu dapatkan surat rujukan dari doktor ye...surat rujukan dari klinik kerajaan kalau anda bawak surat rujukan dari klinik swasta harga rawatan yang dikenakan adalah berbeza,,,dalam erti kata lain mahal ye :) ala x ssh pon g je klinik kerajaan mane2 pastu bagi tau nurse yang anda nk buat rawatan kesuburan..nnt dia interview sikit dan buat surat..buang rasa MALU kalau nk ape2..yang penting USAHA :)

pastu nurse terus amik surat2 tu dan bagi tarikh untuk first apoiment dan bukak fail pada
27 Januari 2015 kol 11.30pagi.

so balik  dengan senyuman hahahahhaaaa..pasni aku update ape yang berlaku pada 27 jan 2015 ye :)

ok secara ringkas nye kalau nk mulakan rawatan :)

1St amik kira POKET anda
 da tau keseimbangan dan ketebalan POKET????
2nd decide nk buat rawatan dimana HOSPITAL KERAJAAN /SWASTA
dah ade tempat???
3rd
A -HOSPITAL KERAJAAN - Boleh dapatkan surat rujukan dari mane2 klinik kerajaan dan GL (bg gov servt)
B- HOSPITAL/KLINIK SWASTA - Boleh terus ke klinik pilihan anda dan buat temujanji..yg lain iols x tau ihihihihihihii

pastu boleh la ke mane2 hospital kerajaan yang anda rs mudah bagi anda :)
ok semoga bermanfaat :)


hp masok ward



gambo dr pak google :)




salam...
banyak nye cerita yang tertangguh..
some gambo dalam hp...semoga selamat semuanya di situ 
jgn dokto gadget tebuang sudah!!!!

hp iols rosakkkk!!! sbb x boleh nak charge!
so no wassup...no fb...no insta...no..no...no..
hahahahahah
sementara tgg hp masok ward
kita kembali ke zaman nokia kembali hahahahaahaha
busuk2 cari blk kan....padan muke hahahahahha

tp bagus jugak....pandai jek makan x pegang hp
tgk tv x main hp
borak2 ngan kawan x pgg hp..hahahahah
walau dlm hati jeles tgk org lain dok ngadap hp
hahahahhahahaha

bye

cepat le baik hp ku!!!!!!!


:)


Wednesday, 18 February 2015

nk terbang...nk berenang

salam
nk terbang...nk berenang hahahahah
Tajuk xde kene mengena pon!

masih x de mood sbb  dr isnin
badan total lemah..sakit2
tp x demam
tekak perit
seksa nya nikmat kesihatan ditarik sedikit :(

happy holiday & CNY uols...
mst da ade perancangan kan nk p mane...aku x de perancangan lg sbb incik am kje..
niat dihati nk blk kpg walaupon baru balk mgg lepas hahahahah
tgk la!

bye!!!
selamt bercuti semua!!