Pages

Thursday, 29 January 2015

suami ku encik perfect 10!

suami ku???? alhamdulillah
bagi aku suami aku dah cukup perfect dimata ku...mata orang lain aku x peduli!!!!!
hahahahahahahaha

tp sekarang bkn nk cite pasal suami aku.....
nk cite pasal wayang gandingan lisa & aaron aziz
dalam cerita
suamiku encik perfect 10 :)



yeaaahhhh berjaya aku memujuk incik am ikot tgk cite melayu
hahahahahaa.....

aku p tgk cite encik suamiku encik perfect 10! kat alamanda jerk sabtu lepas
sbb kebetulan nk membeli barang dapor kat mydin.alang2 sekali jalan :)

memula masa nk booking tiket bile am tanye cite ape...aku kata ntah...
ala cite baru .....x tau sbb  kak ct yang book
nampak x permainan nye disitu....hahahahhaahhahahah

tp bila nak sampai alamanda pon ngam2 time wayang nk start
dia kata eh....cite ni ke??? adoiiiiiiiii *(>.<)*
hahahahahahaa

yesss misi memperdaya berjaya!!!!!!
tp aku tau..incik am mmg akan ikot jerk...nan ado problemma
hihihihihihi saje nk menyakat jek aku ni hihiihi....

sebelom masok tgk movie yok posing dulu

* cerita couple yang xde kene mengena saje nk posing jerk hihihihihi

seronok betol bila anak dara sorang ni suka tiru aksi kita bergambo...dah ade gang gedik bak kata incik am hahahahahhahahahaha



cerita ni pada aku mmg best
bagi orang yang suke tgk cite melayu fefeling senyum2 mcm aku...
aku bagi 4/5
sbb berjaya buat aku fefeling dalam panggung.

tapiiiiii....untuk orang yg x minat aku xtau...sbb penilaian sesebuah cerita bergantung jugak pada seseorang....so kalau nk tau korang kene tgk sendr :)


abis wayang mmg kitorang x pusing2 dah sbb da ptg memasing asar pon belom malas nk terkejar2 so kami decide x yah le memusing dalam alamanda tu..terus ke mydin beli barang umah

masa tgg mama ara n oma dia beratur membayo
ara dok ngn nekchu ye..iihiihihihi

suka gambo2 candid mcm ni..capture by incik am....

dah selesai...blk! hahahahhaahahhahaa




Sunday, 25 January 2015

jjcm ~ nasi kakwok ampang


Kebiasaanya kita dengar nasi kerabu, nasi dagang, nasi berlauk, nasi ulan, 
nasi tumpang..
kali ni meh aku kenalkan korang dengan satu lagi keunikan makanan negeri kelantan
 iaitu Nasi kakwok.
Kalau dulu nak dapatkan nasi kakwok ni kene ke negeri kelantan 
tapi sekarang merata dah ade...tinggal sedap atau x sahaja...

tp kan...tp kan...ade satu kedai nasi kakwok yang sedap
kat ampang 
lokasinya di 
Medan Selera Bunga Tanjung Ampang

berdekatan dengan Petronas Ampang kalau korang ke ampang Putri
jalan terus kedepan amik simpang kiri yang pertama
dan terus korang akan jumpe petronas 
medan selera ni betol2 bersebelahan dengan petronas 
cuma lokasi kedainya adalah 
dibelakang deretan kedai makan yang menghadap petronas.

inilah kedai kakwok ampang

 Kalau ditanya kepada kawan2 aku yang rakyat Kelantan 
" apa dia nasi Kak Wok ?"
 Korang tau ape diorang jawap???? "
nasi gulai letok kopeh-kopeh nge aye gore letok saba belace"
(sila gunakan intonasi kelate hahaha)

hahahahahaha mcm nasi berlauk le tu kalau tanye aku yang half kelate-half joho ni hahahaha
untuk makluman korang kuah gulai kope tu gulai ayam tapi bahagian sayap, tengkuk, pedal, hati dan tulang2 ayam yang dipotong kecik2. Gulai ni sedap sebab ade rasa yang tersendiri dengan dicampur sayur terung ,timun dan kacang panjang.



nasi kakwok ni dibungkus tau..kalau korang makan di kedai pon tetap dlam bungkusan
jimat x yah basoh pinggan :)


harga sebungkus nasi kakwok hanya rm4.50 sahaja:)



inilah rupe nasi kakwok
ringkas sahaj tp
simply the best :)
nasi dia banyak sgt! mmg kenyang utk sorang..tp jangan makan lambat sebb kuah telah dicampur sekalinnt kembang o "lebe" bak kate ore kelate hahahahahaha
.

"Mcm mane plak le bagi nama nasi Kak Wok?"

dengar2 cerita dan pembacaan aku nama nasi kak wok ni datang nye dari tuan yang buat nsi ni...orang dulu2 iaitu Arwah Kak Wok  kira yang ade sekarang ni hanya menyambung 
ape yang telah dikomersial kan oleh arwah dulu :)

So korang2 yang x pnah cube mst cube
rasai satu lagi keunikan makanan negara kita sendiri :)







Friday, 23 January 2015

Perjuangan Perjalanan TTC

auto update :)


Bismillahirahmannirahim

Harini aku akan ke HKL untuk mulakan rawatan kesuburan :)
Insyaallah doakan yang terbaik buat diriku dan suami.
Satu-satu nya perkara yang aku x pernah aku kongsi kan 
dan luahkan 
semoga dipermudahkan segalanya..insyaallah

Kepada yang mengenali..jgn lah perkara ini dihebahkan atau diperkatakan 
untuk ditertawakan...
cukup sekadar korang tau dan memberikan sokongan.

Semoga permulaan 2015 ini memberi pinjaman senyuman
yang kami idam idam2 kan..
semoga semua usaha ini diberkati dan dilimpahi Oleh Allah Insyaallah Amin

Thursday, 22 January 2015

kerepek ngaku/sengkuang cina/arrow head

korang penah makan kerepek ngaku????
aku??? mmg x hahahahahahha 
ni some gara2
makcik  sebelah umah aku dok hapdate status kat fbasal kerepek ngaku ni 
terliur aku dibuatnye tau...
x memasal aku terus msg incik am ajak p hero market..naseb nak dilayannye hahahaha

ini lah rupenye sekuang cina / arrow head

serius kalau sebelum2 ni aku jumpe sekuang cina /arrow head ni aku ingtkan bawang!! hahahahahhaha jakon tol ko ni reha!!!!!
kihkihkih 



Tapi masa perayaan tahun baru cina memang banyak tau
aku bli dalam 10 biji 1kg rm2.99
mahal o x aku xtau sbb pestime bolinye hahhaahaha



Bahan-bahan:

 buah sengkuang cina - bersihkan / kupas / kikis - kemudian parut atau hiris nipis aku hiris jerk sbb x de parot sedap n rangup jerk hihihihi

1 sudu teh garam halus  - larutkan dlm minyak masa goreng



Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng sengkuang cina tadi dan apabila hampir separuh masak, tuangkan satu sudu teh  garam.
3. Goreng hingga garing / masak / kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan. 
5. Apabila sejuk bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.



 yeaaaahhh mmg sedap rs dia rangup n lemak2
mcm potato chip
kejap jek da tinggal setongah telap
hihiihih


Tuesday, 20 January 2015

Largest zumba fitness party

Sebelom ni sabtu kami walk sahaja
esoknye ahad kami ke
LARGEST ZUMBA FITNESS PARTY!!!!!
yeeaaahhhhhh
semangat tau kami berenpat bangun awal sbb kol6 da mula pendaftaran
Kami tiba di Stadium Merdeka lebih kurang kol 6
daftar amk baju dan sekali lagi isu baju jadi hal
hahahahah kali ni baju dibekal kan dalam 2 saiz jek...XL dan XXL
tp XL dia sama mcm S !!!!!
XXL mcm Triple XL
hahahahahahha senang cite kecik sgt dan besar yang amat
hahhahaahhaha so kami berempat decide amk XL sahajo..terpakse le kempis2 ka lemak xpe pasni ni zumba terbako le lemak hahahahahah kot iye!!!!!!!!
 
Mcm biase sampai2 orang da penoh!!!
ooo lupe lak nk bgtau fee bagi aktiviti ni RM75 tau...
 
First time aku jejak kami kat Stadium Merdeka ni
jakun hahahahahaa
 
 
mcm biase before aktiviti...selfie dulu hahahahaha :)
 
 
 
tgk laki aku pakai baju hahahahah
kami gelakkan dia sbb baju tu fit sgt kat dia....
da la x brape nk sado...sado kat perot jek hahahahaa
 
 
 
 
 
 
 
 
memasing muke fresh pagi hahahahahahahah
 
 
 
Yeaahhh paduan laki binik hahahahah
naseb la sayang !!!! hahahahah incik am mmg sporting abes
ikot je la some aktiviti binik dia hahahahahaha :)
 
 
 
my abam sayang
incik am :)
 
 
after zumba
mmg penat gile sbb nk di isytiharkan dalam Malaysia book of record as
Largest Zumba Fitness Party so kami berzumba selama 90 minit tanpa henti
kalau yg da penat sgt ade gak yang berhenti
tp TIDAK untuk kami berempat hahahahahhaha
paling gelak sbb laki aku gelek abis time zumba
hahahahahahaah
 
ape yang menarik penyertaan dari seluruh Malaysia adalah seramai 5845 peserta :)
penoh satu stadium hahahahaha
 
Tenaga pengajar pada hari tu juga ada dari Australia, India, China Fhiliphina Malaysia dan ramai lagi
mmg best bagi orang yang da biase Zumba step yang digunakan adalah step2 yang biase cuma dipelbagaikan mengikut rentak lagu
yang x biase pon mst boleh ikot janji goyang hahahahahaha
 
  
 
 
 
kakct n syima
diorng ni adik beradik akk & adik  sedara incik am...
 

medal sebagai bukti penyertaan
yeeeeaaahh :)
 
sediki info pasal zumba :
  • diperkenalkan pada tahun 1990-an sbg program kecergasan di Colombia
  • Merupakan kombinasi elemen tarian dan aerobic
  • tarian mengikut aluanan muzik salsa, hip hop mambo dan lain2
  • sesuai untuk senaman kardiovakular dan kecergasan
  • mampu membakar 500 hingga 1000 kaloro dalam 45 hingga 60 minit
 
 
berita hari ni  dalam utusan Malaysia :)
berkenaan Zumba Fitness Party
 
 
x sabar nk join xtvt lain plak!!! some kami da susun hihihihihi :)
 
Monday, 19 January 2015

walk the love risda

Salam semua
 
Sabtu hrtu aku berkesempatan join program
walk the love risda
Program ni  dijalankan  di depan istana kehakiman putrajaya.
kali ni kami geng kaki jalan
berempat sahaja..
aku incik am..kakct n syima
nana, mama eda n nora x dpat join sebab ade hal...
 
ngn kakyus :)
 sebelum senam robikselfie dulu hihihihi
 
 
 
 
 
sesi senam robik
 
 
banyak colour kan...ade merah..biru kuning oren n hijau hihihii
kami merah le hahahahahahaha
 
 
 eith incik am :)
kate walk the love harus lep...lep...lep
hahahahahaha
 
 
 
 
 

  
 
 
 
belom berjalan da selfie wefie jo kami ni hahahahahaa
 
 
Program ini bertujuan mengeratkan hubungan kekeluargaan
dengan aktiviti berjalan dengan keluarga tersayang.
Semua peserta diminta berjalan sejauh 3.5km
bermula dari hadapan istana kehakiman dan pusing dihadapan Kementeran Kemajuan Luar Bandar dan wilayah
 dan berakhir semula di hadapan istana kehakiman. :)
mmg x penat langsung sebab jalan je kan... hahahahahahha...sepanjang jalan kami penuhi dengan aktiviti selfie hahahahaha
 
 
 
kami mmg sentiasa excited kan...padahal jalan jek pon hahahahaa
 
done first check point!
 
 
BUKTI
done 2nd check point! :)
 
 
 Selesai walk the love :)
sian penat sbb semlm drive blk kpg..pg sabtu kene bgn pagi2 nk walk the love hahahha
lop u more la sayang!!!!! :p
 
Berbaloi gak la kami menunggu acara cabutan bertuah
sbb aku bertuah!!!
yeaaahhh makcik menang multicooker :)
gambo bukak adiah lupe nk amik hahahahahah
 
 
 
 
 
 
 
 
yeaaahhhh penoh hari sabtu kami balik tdo membongkang sbb penat hahahahaha
esok ade lagi tunggu!!!!!
 
 
 
 
 
 
Thursday, 15 January 2015

seniman agung P.Ramlee

semalam aku dengan gang2 pejabat 
berkesempatan melawat Memorial P.Ramlee atau 
Pustaka Peringatan P. Ramlee .
Memorial ini terletak di Jalan Dedap, Taman P. Ramlee
(juga dikenali sebagai Taman Forlong) di Setapak.
Pintu masuk ke Pustaka P.Ramli

First time aku sampai sini..mmg syok!!!
maybe sebab aku peminat seni jd panahan seni peninggalan beliau amat aku hargai & sanjungi sebagai penggiat seni yang agung


 Tempat agak menarik sebab didalam Memorial ni terdapat semua perjalanan seni arwah P.Ramli dari lakonan nyanyian sehingga ke hasil2 arahan dan 
gubahan lagu beliau.
 Baju-baju semasa penggambaran seperti baju yang dipakai semasa Filem Ali Baba juga masih cantik siap labuci lagi satu set ngn kasut hihihihhihii.

Tempat ni tidak terlalu besar kerana ia merupakan rumah terakhir yang di diami oleh Arwah P.Ramli bersama isteri nya Saloma... Ada juga satu bahagian dalam memorial ini yang masih mengekalkan bentuk asal dengan menempatkan meja makan dan piano arwah P.Ramli :)

Semasa dalam Memorial ni kita tidak dibenarkan untuk ambil gambar..hanya dibahagian luar dan pintu masuk sahaja yang dibenarkan.

.adoi sayang nye....sebab mcm terlalu banyak kenangan seniman agung ni 
yang terlalu memori bagi aku..siap ade surat cinta lg tau dr saloma hihihihihi.....
tp nk buat mcm mane..
arahan is arahan hahahaahaha



di pintu masuk utama :)


Sesungguhnya tiada siapa yang tidak mengenali beliau. 
Seniman agung Allahyarham Tan Sri P.Ramli atau nama sebenar beliau Tengku Zakaria bin Tengku Putih. 

ic p.ramli 
sumber : google




Siapa yang tidak tertawa apabila melihat jenakanya? 
Siapa yang tidak asyik apabila mendengar lagu-lagunya? 
Siapa yang tidak sedih apabila melihat lakonan menyayat hatinya? 
Siapa yang tidak terpana dengan filem arahannya?



Amat sukar untuk mencari insan yang boleh menandingi kehebatan beliau. Apatah lagi untuk mencari mereka yang boleh menggantikan P.Ramlee. Sehingga kini, tiada siapa yang mampu menggantikan tempat beliau sebagai seniman yang serba boleh. 



Basikal yang digunakan semasa Filem Penarik Becha :)
Fefiling Azizah hahahahahaha


Kereta terakhir Allahyarham P.Ramli 
BAD 3608:)


Jom kita imbau kenangan filem2 P.Ramli
Masuk sini free sahaja ye...cuma korang kene tulis nama sahaja di buku pelawat

Terdapat juga barang2 cenderamata yg dijual di kaunter pendaftaran yang korang boleh bli sebagai kenangan..aku???nan ado sbb x bawak duit hahahahaha

waktu lawatan :)

ape2 pon filem p.ramli memang x lapuk dengan peredaran zaman  sebab stiap hasil seninya sentiasa berkisar tentang masyarakat..jiwa yang paling dekat dengan diri kita