Pages

Thursday, 22 October 2015

Checkup 22weeks & Ujian MGTT

rabu checkup kat kkia 
pengalaman pertama  ujian MGTT atau ckp senang nye minum air gula
punye la tabah aku google pasal minum air gula hahahahahha

kebetulan hari semlm mmg ramai yang jalani prosedur yang sama...aku sampai kat kkia dalam kol 7.10pagi tp dapat no.38 bertabahlah ye :)
nurse panggil untuk amik darah pon dah kol9 pagi
si kecit pon da bergelodak kat dalam menunggu hahahahah

oklah bagi yang pertama kali nk jalani ujuain MGTT ni mcm aku yang kosong ni meh nak share pasal ujian MGTT ni

ujian MGTT adalah ujian untuk mengesan kadar gula dalam darah ibu hamil.

Siapa yg kena buat MGTT ni ????
*Ibu hamil 
*Berusia 25 tahun keatas - confirm!
* Family history ada kencing manis - confirm! sbb mak aku penghidap diabetes!
* Berat badan berlebihan- x sure sbb berat badan dah ok sekarang & terkawal :)
 
Bila kena buat MGTT?????
Awal, pertengahan dan peringkat akhir kehamilan (1st  trimester, 2nd trimester & 3rd trimester), tapi ada yang kata cuma minggu ke 20 dan 28 sahaja (5 bulan & 7 bulan). adik aku dah buat masa 13 weeks lg
aku plak dah 22 weeks baru buat.. ikot tempat checkup kot hehehehe
 
**Prosedur MGTT**

*nurse akan maklumkan untuk kita puasa dari kol 10 malam sebelum checkup tu sampai pagi amik darah tu..minom air masak x pe hehehehe
* nurse akan amik darah sebelum minom air gula then dia akan suruh minum 200ml air gula yang memang manis melekat kat tekak.....hahahaha sbb pekat likat.kalu kat tempat aku kat kkia seri kembangan ni x de perisa ye yang kosong je...tapi ade sesetengah tempat ade perisa oren & anggur
Untung ler heheheheh
* settel minom kene dtg semula 2jam selepas tu untuk amik darah sekali lg. Dalam masa 2jam korang masih kene puase tau jgn makan..tapi boleh la kalau nk bilas air masak sikit2 je nurse pesan...jgn ngelat...o muntah sbb x pasal2 nnt korang kene repeat balik! nk????? mmg x la kalau aku hahahahaha
* siap je boleh la balik sbb bkn tau keputusan haritu jugak pon...nurse maklumkan kalau ade yang x kene dgn result diorang akan call untuk repeat balik kalau keputusan ok..next checkup akan tau...bertabahlah ye :) aku pon x tau bape keputusan air gula aku... bedebar gak kalau tipon berbunyi hahahahah....
 
**Tips untuk elak muntah**
*Masa minum tu  Teguk sekali banyak..aku minom dua kali teguk abes hahahahahahah
*Mind Set kene betul..pk je air tu sedap mst jadi hahahahahah
kalau dah berjaya habiskann korang x muntah, jangan nak belagak dulu tau sbb  ada 2 jam lg untuk tahan diri dari muntah. aku pening sikit lepas minum tu sampai mempengaruhi jugak bacaan Bp aku hahahah xpasal2 3 kali amik bacaan baru ok!
* Lepas minom tu sebaik nye korang rehat.mcm aku aku lari sok dalam kete diam2 sbb aku x tahan tgk ramai sgt yang muntah kat luar. baik aku dok kat kete jek hehehehe 

alhamdulillah checkup kali ni nampak some ok
yang x ok HB plak dah....aku tau kenape..sbb dalam masa 2 minggu tu aku kurang makan sayur bayam+ stok kurma da abes.so sbb Hb turun hr ni aku bawak setong kurma hahahahaah padah sendr...

jom kongsi makanan-makanan yang boleh membantu untuk naikkan HB :)
 *Daging merah 
*Brokoli 
*Pisang
*Kerang
*Telur kuning  
*Buah Delima 
*Kurma 
*Kismis 
*Kekacang  
*Hati 
*Bayam 
*Oat 
 *Madu

semoga berhasil untuk selasa depan ni sbb selasa ni pon akan amik HB kat HKL heheheehh tunggu dan lihat nnt :)

4 comments:

  1. cepat jugak ko minum air gula. aku dua2 dulu minum masa minggu 28. ikut pglmn aku air gula perisa oren lebih pekat dan manis dan terus pening kpla lps tu. yg plain tu aku okay jek. tgk kk kot.

    ReplyDelete
  2. tu la kan....nak buat mcm mne hahahaha.. dik aku lagi la kene minom lg awal...ms 13 weeks pastu nnt 7bln kene minom lg sekali..

    ReplyDelete
  3. eh eh kejappp???? preggy ke yunk ???

    ReplyDelete