Pages

Thursday, 27 August 2015

oooo000OOO0000oooo!!!!

ok meh nak cerita sikit pasal jaringan sosial ni x kira la twiter ke facebook 
ke instagram ke atau ape sekalipon yang banyak sekarang ni
kalau dulu kita nk sgt ade acc jaringan sosial sebab nk cari balik kenalan lama
atau nak eratkan lagi persahabatan atau kekeluargaan yang jauh mahupun dekat
tapi sekarang aku tgk jaringan sosial lebih banyak benda yang terlalu mengarut 
dan kadang x le nak terima akal..
perkongsian yang agak mengarut dan diluar batasan agama pon ade...

mungkin sesetengah pendapat kata
ok lah tu ..sebab hak masing untuk kongsikan apa sahaja kat wall masing2 kan
kalau kita nak baca..kita baca if x unfriend sajo
BETUL! nk wat pe susah2 pk kn :)
ok aku setuju gak ngn pendapat tu...

cuma pada aku kalau kita jadikan 
jaringan sosial ini  tempat untuk kita menunjuk2, mengadu perasaan atau meluah  rasa marah 
itu kita kene pikir balik....sbb intonasi melalui pembacaan dan penulisan adalah bebeza
mungkin apa yang ditulis tu untuk meluahkan rasa 
tetapi kalau salah dr segi pembacaan dia akan jadi medan pergaduhan, 
x pasal2 orang akan salah anggap kan...so terpulang pada pendapat masing2
apa yang penting walau ape pon jaringan sosial yang kita ada jadikan ia sesuatu yang baik
kongsikan lah sesuatu yang baik...dan yang mengeratkan hubungan.

yang penting sebagai pembaca plak jangan sesekali kita salah anggap ape yang orang lain tulis sbb 
mcm ape yang aku kata sebelom ni intonasi melalui pembacaan dan penulisan adalah bebeza
kang x pasal2 benda baik salah anggap kita plak yang berdosa betol x?
so ape pon always kita ikhlas & positif dengan apa yang kita baca dan kongsikan
insyaallah!

p/s:-
*korang pon bace dalam intonasi yg baik2 je kt sini tau heeheeehee

bye! 

3 comments:

  1. hidup lebih tenteram lepas akk deactivated FB. Tp bebaru ni masuk jap, trus rasa phewww.. mmg tak buleh dah.. dan terus rasa selesa begini.
    Aktif di IG ja.. tu sbb gambau ja..dan kengkadang org terlepas nak tgk update kita.. hikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kita rs terkilan & sedih sikit bace post2 orang yang kita kenal...dok maki2 gadoh2 adik beradik mereka..kongsi benda2 yng bukan sepatutnya...rs mcm benda2 sensitif x perlu kot nak kongsi...dr orang x tau jd tau...pastu jd buah mulut orang..harap ramai lg yang akan sedar huhuhuhu...

      Delete
  2. zaman teknology ni, semua jadik terbuka...sampai lupa mana benda yg kena bincang privately, mana benda yg boleh dikongsi...

    ReplyDelete