Pages

Thursday, 12 March 2015

watermark

ape tu watermark????
watermark sebenarnye adalah salah satu cara yang kita boleh gunakan untuk melindungi atau memastikan gambar-gambar hak kepunyaan kita tidak digunakan oleh pihak lain atau disalahgunakan. sebab tu kalau korang perasan kebayakkan peniaga online akan letakkan watermark pada gambar barangan mereka.Bloger2 jugak akan meletakkan watermark pada setiap gambar2 mereka. Aku??? baru nak ade kesedaraan dulu rajin gak letak watermark sekarang malas bebeno....bangun...bangun... x mo malas2 

ok kat mane sesuai nak letak watermark????? Letaklah watermark kat mane2 pon yang korang rase sesuai. tapi tempat yang paling sesuai adalah di tengah-tengah gambar atau dalam kata sebenar pada diatas imej yang korang nk tonjolkan . kalau watermark diletakkan di hujung gambar,gambar tersebut masih boleh di crop dan dibuang watermarknya, sekaligus orang lain boleh menggunakan gambar tersebut atau mengatakan gambar itu adalah kepunyaannya kerana tiada watermark lagi. pastu penat jek la korang amik gambo tu..

macam mane nak buat watermark???  kalau rasa nak guna cara tradisional...wah tradisional sgt kan...leh gak guna microsoft powerpoint hhahahahahhaa..tapi meh le aku tunjuk kan sikit cara yang mudah untuk korang letak watermark.bukan ajar tau cuma berkongsi :)
kalau nak mudah boleh gunakan aplikasi "textgram" yang boleh korang 
amik dari playstore :)


 ok satu lagi aplikasi yang mudah untuk kita gunakan adalah PhotoScape. 

Download dulu aplikasi ala google jek hahahahah :) dah download?
akan terpapar la mcm kat bawah ni 

 then klik "EDITOR"  


Pilih gambar yang nak diletak watermark dari Folder


 Bila gambar telah dipaparkan mcm kat bawah ni, drag gambar tu ke bahagian atas seperti anak panah
 a. bahagian a ni paparkan gambar yang kita pilih, so korang boleh drag ke bahagian mane yang nak diletakkan watermark.

1. Pilih " Object"
2.Klik "Photo"  Jika nak masukkan gambar
3.Klik "Text"  untuk masukkan perkataan

then akan terpapar pada gambar korang
yeeeaaahhh jgn lupe save ye :)
so akan ade watermark pada gambar korang....ok tepok bahu sendr sebab rajin harini hahahahahaha


ok pasni aku pon akan cuba pastikan setiap gambo ade watermark! semoga aku terus rajin 

my watermark!!! :)


4 comments:

  1. Wow...good info sharing. Yani yang bidang IT ni pun tak berapa tahu bab2 buat watermark ni...dah sibuk dengan kerja hakiki, tak dan nak godek2 ilmu multimedia ni....sob sob...

    ReplyDelete
  2. aku ni jgn kata waterwark, nak kecikkan gambar pon mls... hadoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku mmg malas pon! same hahahahahaaa

      Delete