Pages

Thursday, 22 January 2015

kerepek ngaku/sengkuang cina/arrow head

korang penah makan kerepek ngaku????
aku??? mmg x hahahahahahha 
ni some gara2
makcik  sebelah umah aku dok hapdate status kat fbasal kerepek ngaku ni 
terliur aku dibuatnye tau...
x memasal aku terus msg incik am ajak p hero market..naseb nak dilayannye hahahaha

ini lah rupenye sekuang cina / arrow head

serius kalau sebelum2 ni aku jumpe sekuang cina /arrow head ni aku ingtkan bawang!! hahahahahhaha jakon tol ko ni reha!!!!!
kihkihkih 



Tapi masa perayaan tahun baru cina memang banyak tau
aku bli dalam 10 biji 1kg rm2.99
mahal o x aku xtau sbb pestime bolinye hahhaahaha



Bahan-bahan:

 buah sengkuang cina - bersihkan / kupas / kikis - kemudian parut atau hiris nipis aku hiris jerk sbb x de parot sedap n rangup jerk hihihihi

1 sudu teh garam halus  - larutkan dlm minyak masa goreng



Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Goreng sengkuang cina tadi dan apabila hampir separuh masak, tuangkan satu sudu teh  garam.
3. Goreng hingga garing / masak / kuning keemasan.
4. Angkat dan toskan. 
5. Apabila sejuk bolehlah simpan dalam bekas kedap udara.



 yeaaaahhh mmg sedap rs dia rangup n lemak2
mcm potato chip
kejap jek da tinggal setongah telap
hihiihih


6 comments:

  1. x letup2 ke minyak bila masukkan air garam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak !!! bkn air garam :) garam jek..ok kita da betolkan hhihihhiihihihi :)

      Delete
  2. Kerepek ngaku ni memang sedap....time raya cina je selalu jumpa buah ngaku ni....kadang sanggup duduk memilih kat area jual buah ngaku ni sebab ramai berkerumun beli...kita yang melayu ni dok sama menyelit ...hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...selama ni x tau langsung...dah tau ni..konpom jd salah sorg yg nyelit hahahahahaa

      Delete
  3. sengkuang cina warna hitam...kalo ko gi pasar minta sengkuang cina ko tak dpt ngaku ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan sekuang cina kale itam kan....hahahahah aku x tau pon selama ni sbb x pnah membeli hihihih

      Delete