Pages

Thursday, 7 June 2012

"pokok semalu dan wanita" ??



pokok semalu :)
eh pokok ke pohon a??????? hihhhihihi makcik kat kampung panggil pokok kome cheq x tau..janji pokok yang same hahahahahaha
korang mst penah tgk kan....tipu lah kalau kate x pnah jumpe........melambak atas tanah hahahahhahahaha
ape2 pon......korang perasan x pokok ni kembang sgt.....geram nak langgar sebb bila dilanggar ia akan menguncup :) dr dulu lagi aku suke langgar pokok semalu ni tapi hati2 pokok semalu ni ada duri nya.....

ok jom fokus ape sebenarnye yang aku nak ceritakan pasal pokok semalu ni............

korang tau x pokok semalu ni adalah seperti wanita.......sifat dan keperibadian seorang wanita itu ada pada pokok semalu.......mungkin ada yang pernah terbaca kisah ini..... kat cni aku kongsikan bagaimana yang dikatakan pokok semalu ni adalah lambang keperibadian wanita :)

inilah pokok semalu
pic : ehsan pakcik google :)

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah. Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).
Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.

Ambillah pengajaran dari semalu walau pun ia hanya sepohon tumbuhan yang kecil...
Tuesday, 29 May 2012

aktiviti malam minggu :))
putrajaya lagi??????
hahahhaha mane la kami ni nak p lg.....ni jerk la yang paling dekat ngn umah n paling selamat nak lepak hahahahahahahha.........

sebab bosan melepak kat umah kol 11malam  kitorang kuar amik angin :))

sesekali jumpa pon bosan lepak umah ek hahahaahha......
yerk la kalau incek am kat pahang dah mmg rutin aku memerap dalam umah....
balik keje bukak pintu kol 5ptg
bukak semula kol 6.40 pg g keje......
mmg betol2  " umah ku surga ku  "
hahahahahhahaa


lokasi lepak????
jambatan jerk pon hahahahhahaahah
lokasi ni lokasi date kitorg sejak belom kawin lagi :))
dulu ka aku kat Precint 9 so nak kemane....ke cni jerk la....x pon dataran masjid hahahahhahahaha


:kami:
 bertemankan sebotol nestle bliss baik tok penghadaman hahahahahhahahah :
Monday, 28 May 2012

" sekuang calit mai singgah "



halu2 :))
hrni mud swing2 hahahahahha bosan sebb x do kawan nak beborak...asik le dok borak ngn dinding
hhuuhuuhu eh *aku lom sewel* lagi tau......
diorang kat opis ni ade jer yang cuti...el...mc....tinggal ku keseorangan huhuhuu
hahahahhaahahhahahaha

stop lari tajuk! hahahahahahahaa

korang penah makan ni x???????


yup sengkuang calit :)) aku ade hapdet kat fb sebelum ni :))
sekuang calit ni adalah sengkuang fresh yang di cali dengan  sos merah (ala2 mcm sos rojak :) ) pastu ditabur dengan kacang tanah

peeeehhhhhh meleleh hahahhahahahahah
mmg sedap :)
ayooo aku menaip pon kecur mulut ko! hahahhahahahahaaha

so bagi korang yang terkecur tu le le p beli ......details sengkuang calit ni

lokasi :  kat downtown mines
*betul2 kat pintu masuk mengadap ke condo yang tepi tasik tu*
* ade bunyi2~sengkuang calit mai singgah..hahahhahahaha*

harga  : biasa  : RM1.50
speacial  : RM 2.00
*pilih yang special tau ade kacang hihihihihi*


p/s :- aku dah jumpa sos dia nak bli kat mane :)) nnt aku hapdet sekuang calit home made by aku hahahahahh :))


waluuuuu :))

alkisah jalan2 kat putrajaya~ hahahhah
gambar lame yang baru nak ditepek! almaklum la cik tembom ni dah lame x hapdet belog kan......hahahahhaha

sesi menggedik2 ngn incek am kat putrajaya hrtu.......
tujuan kitorg sebenarnya nak jalan2 cr makan jerk.....

gambo makcik kurang menarik yerk almaklumlah pakai henpon jerk....henpon murah so mp x berape nak beso....so gambo pon membeso!
hahahahhahaaa ayat orang x sedo diri mmg mcm ni salahkan henpon padahal badan yang membeso!


: aku :


: pak tam ku :
hahahhahaha incek am makin itam sekarang :))

p/s :- arini aku ponteng p ceramah so aku nak bis kan mase hapdet belog hahahahhahahahha :p

hilang??? ade lagi le :))

ayokkkkkkk bz sangat makcik ni no n3 tok April?????
sekarang plak dah end of may~~
hahahhahahahha orang nak belog dia nak gak tapi x hapdet!  hahahahhahahahhaaa
nak wat mcm mane mase x mengizinkan tok aku jengah belog ku ini,....tapi smepat gak aku melawat belong member2 sepintas lalu tok tau pekembangan korang....ade yang tertinggal jejak n ade gak yang x tertinggal ahahahhahahahahah~

punca ke bizian pon x dapat nak dikenal pasti sedangkan aku terlalu banyak masa terluang..........
cuma aku yang lebih banyak abis kan masa ngan berangan...termenung.....dari diisi hahahahahhahaha :p

ok sekian membebel!!!!

pesanan penaja :  jgn x jengah aku yer :) belog ni idup lagi walau bagai shy2 hahahhahahahha :p
Tuesday, 27 March 2012

kronologi hr ini

meeting =makan
makan =keyang
kenyang =malas
malas=penat
penat = stress
stress=ngantok

so secara kesimpulannya saya rs some tg berada di atas
sekian dibilik meting yg x sudah dr pg hu :(
Monday, 26 March 2012

perginya seorang sahabat

dia....
aku kenal sejak kecil.....teman aku berlari...teman aku ketawa....teman aku menangis....
dia.....
aku kenal sebagai seorang sahabat yang kuat....seorang yang pandai berdikari....
kisah hidup kami sentiasa kami kongsi dari kecil.....biar susah atau pun senang
dia.......
terlalu istimewa.....masa dan kerjaya memisahkan kami seketika....namun tetap
ceria berkongsi ketawa saat berjumpa....gelak tawanya x pernah hilang

segalanya terlalu pantas berlalu......
kisah hidupnya terus diuji........segalanya bermula disini.......saat dia kehilangan 1 jari
saat ini  aku menyesal kerna dulu aku selalu bergurau dengannya....megusiknya saat bertunang dengan 9 jari...... tetapi kami terus ketawa...ketawa dan ketawa....itulah sahabat.........

masa berlalu pergi aku disatukan dengan imam hidupku .......dan pada tahun yang sama dia juga menemui pemilik rusuknya...saat indah terus dikecapi saat mengetahui tertanam permata pemberian Allah di rahimnya.......
Saat gembira itu kami kongsi bersama....walau dalam masa yang sama terselit cerita duka........
perutnya ku usap mengharapkan aku dapat merasai nikmat yang sama........kami ceria...dia menggelekkan perutnya ke perutku agar berjangkit nikmat Allah itu kepada ku........kami ketawa...ketawa dan terus ketawa.......

tetapi dalam kami ketawa dan terus ketawa...dia menyimpan kesedihan yang tak mampu untuk dia kongsikan....
setelah menjalani pemedahan melahirkan permata hatinya.....dia berdepan untuk menjalani pemedahan mengubati sakitnya...........namum senyumnya x pnah hilang...melihat puteri permata hatinya membesar.....
dari satu pemedahan ke satu pemedahan dilaluinya....hospital sudah umpama rumah keduanya....berulang alik menjalani 6 kali kimo....namun ....dia tetap tabah.....x pernah hilang senyum dan gelak tawanya tiap kali kami berjumpa.....walau duka dan sengsara hanya dia yang rasa......

seingat aku...hanya sekali sahaja dia menunjukkan dirinya yang sebenar!dirinya yang benar2 sakit menahan sakitnya............saat terpacul muka ku dipintu biliknya...terus dia memegang tangan ku untuk memegang perutnya yang menegang dan membuncit ketika itu......hanya sabar yang aku mampu ucapkan...........dia berpaling minta aku rasa bonjol dibelakang nya......ya Allah.......besarnya ujian mu terhadapnya......aku terus mengusapkan......sabar...itu sahaja yang aku cakapkan.......

pesan ibu nya tetap aku ingat sedih mcm mana sekalipun jangan sekali-kali menangis di depannya......tiap kali air mata ini bergenang dia terus ku tinggalkan......tak sanggup aku nak melihat dirinya yang lemah.........bangkitlah sahabat demi anakmu! tapi aku tahu dia kuat..... dia tabah! melihat anak nya didepan mata menjadikan dirinya terus bersemangat..........

hati bertambah lulur setiap kali si anak tersenyum di tepi katil.....memegang mama nya minta di angkat.....mama sakit sayang.....si anak seolah2 telah memahami keadaan tersenyum melihat mama....membuat aksi buat mama ketawa..........

saat akhir hidupnya.....
khamis 22 mac 2012 aku diberitahu adiknya dia di hospital.......hati ini  berkata untuk pergi menjenguknya......tetapi masa melalaikan aku..bila terpaksa menyiapkan semua kerja kerna aku akan cuti keesokkan harinya....tidak mengizinkan sehingga aku terlepas waktu melawat....dalam hati berkata mungkin dia akan keluar hospital....boleh jumpa kat kampung kalau belum keluar  petang ahad nnt jenguk dia......

jumaat 23 mac 2012
aku dikampung sempat berbual dengan adik dan atok dia.......melayan kerenah anaknya yang dah pandai bermain.....berjoget....tersenyum berlari ke sana kemari.....khabar diri nya aku hanya bertanya sepatah dua dari adiknya...tidak seperti selalu akan ku tanya satu persatu.........diri ini terus terleka lebih banyak melayan putri nya ke sana ke sini.............sedangkan sahabat aku bertarung nyawa......

sabtu 24 mac 2012
aku balik semula ke kl di sebelah petang.............mmg x sempat la aku nak jenguk dirinya......................sekali lagi aku terleka.........

ahad 25 mac 2012
seawal subuh hati ni melonjak nak jenguk dia..........tapi kereta x ada......hati berkata petang nnt la..................kenapa lah aku alpa dan terus terleka................
11.30 aku dapat berita melalui facebook  sepupunya, anne dia koma...........ya Allah! dia koma jam 10.00 pagi......mcm mane aku nak pegi????? hati ini berkata lagi mungkin petang sempat kot......
1.00 tgh hari : dia telah pergi.......pergi untuk selamanya..................pergi mengadap Nya.........
terdiam aku seketika.........kenapa??????kenapa aku leka???? aku x sempat berjumpa dengan nya untuk kali terakhir.......hanya doa dapat ke sedekahkan buatnya...........semoga Allah mecucuri rahmat ke atas nya......kau tabah sahabat! semoga kau lebih tenang di sana!

AL- FATIHAH BUAT ARWAHYAHAMAH NOR BAKYAH BINTI ZUKIFLI

aku dgn puteri permata hati arwah
nur hayfa batrisya


*gambar ni diambil pd hr jumaat
Friday, 17 February 2012

~welcome firas 120212~

assalamualaikum.........pepagi jumaat ni ade mood nk update blog :)
hihihihihihi alhamdullilah abang n kakak ipar ku dah selamat menimang cahayata mata ke 3 pada 120212
wahhhhh cantek nyer tarikh :))

baby boy!!!!!!!! kitorg some igt girl...siap dah ade name lg..hihihihi.. x pe la....next baby la yerk 
x pon bagi kat aku jerk la name baby tu hahahahahhaha alamak proses pon x mcm mane nak baby hahahahaahhahahah........ 

aku yang over okay :))
dari masuk ward sampai la dah beranak hahahahahhahah
walaupun ade sedikit masalah semasa melahirkan kerana uri melekat tapi keadaan kakak ipar ku selamat
cuma baby dan akak ipar aku masih di ward sehingga hari ni sbb baby kuning :(
hu kesiannyer.....

welcome mohamad firas danish :))
so cute....geram sgt!
~day 1~

malas nk bukak mata si tembam ni :))

day 5~ bukak mata..........hai some :)

* x sabar nak blk kampung mgg ni nak jumpe si tecit ni :))
abis lunyai la pipi kamu sayang.........
Wednesday, 8 February 2012

dup...dap.....dup...dap.....

ya allah
jantung ku berdegup kencang dari semlm
kenapakah???mengapakah?????
lindungilah hamba mu ini ya allah :((


* sampai sekarg masih dupdap...dupdap.....x tenang :((
Friday, 3 February 2012

muzium alam semulajadi

iiiii :))
assalamualaikum :)

weekend lepas aku berjaya menghasut incek am untuk p ke cni :))

gambar ehsan : tok google :)


melihat misteri sang buaya
even pameran x berapa nk misteri hahahahahahha :p

ni some gara2 masa aku p ke imegresen tok wat pasport ternampak poster pameran buaya dan hidupan liar kat presint 15 tu :p

apa yang menarik kat cni pameran semua haiwan2 dicni adalah  haiwan sebenar yang telah diawet....
ayoooo ada harimau...tapir ...badak....serangga...huihihih :)
tempat pameran terbahagi kepada dua ruang dibahagian bawah dan dibahagian atas....
 tempat pameran juga x berapa luas n maybe agak bosan untuk mereka yang x  berminat tentang haiwan....
kalau budak2 suka kot hihihihih  :P

okay...ini ruang pembelajaran o untuk kanak :)) c incek am tengah cr pasal gajah hahahahahahhaha :p


antara haiwan yg ada :))


okay muzium ni dibuka antara 9:00 am - 5:00 pm
Closed on the first day of Hari Raya Aidilfitri (Eid Al Fitr) and the first day of Hari Raya Aidiladha (Eid Al Adha).
bayaran masuk pula adalah RM2 sahaja.
:)


ok blk dah :p



Thursday, 2 February 2012

coklat pree

yeeeeaaaahhhh murah rezekii aku mgg ni :)
alhamdulillah time kasih kt bos aku yg sudi mengoyakkan poket utk menambhkn lemak2 dbadan anak buah kt opis ni hihihihi yg pentg best sbb pree

 (mende pree some sedap hahaha)

korg yg diet sila tutup sebelah mate kang ngences air liur aku x tau hahaha

cccc tuan tanah ni pipi dah bertelur ask mkn cekelat tu x kire lemak2 yg tumpg melekt kt bafan hahaha.............


bak kt org rezeki jgn ditolak musuh jgn dicari yg penting porot keyg senang hati....bile lemak berlori 2 baru pk knape awal2 x sedar dr 
hahaha

"tudung bawal"

walu...walu...... hihi :)
korg guna lg x tudung bawal ni???sekrg susah sgt kn nk daptkn tudung bawal....kalau ada pon just kt sesetengah kdai jerk tu po kdg2 warna yg ada terhad :) 
kalau jln kt area jln tar skrg some nyer jual tudung ala 2 ariani...jenis sarung dgn mcm2 fesyen terkini....x pon selendang ....
bg aku plak yg aku pakai just tudung bawal selendg o syiria...ala2ariani aku mmg x pakai selepas kene kutuk ngn incek am.......hahaha dah selamt pon aku sedekah kt org.....

tudung bawal paling pemes ms zaman aku sekolah sampai zaman belajo tapi kalau sekarang?????
susah nk tgk org pakai kn....alsn susah n leceh n gosok!! hihihiiii

ade gak yg kt old fashion :)

tp bg aku.....aku masih pakai utk p koje....selain pakai selendg o syiria :)



my bawals hihihi

p/s :- korg pnah p muaz x?? murah kn? walaupon kualiti dia kurg tp aku suke borong selendg kt muaz ;)  ikot budget .....yg pnting jmat poket hahaha

peneman setia :)

peneman setia :)
walaupon dok tercongok tengah panas tepi padang hahahahahahhahaaa
mase bersame itu penting :)) walaupun diri sendr bosan menunggu tepi padang wakahkwahhh
*padan muka sendiri sape soh nak ikot sangat :p




 warm up tepi padang :)) x dpt masuk padang sbb datang lambt pusing2 cr pusat latihan petronas x jumpe! hahahahaa


ok masuk2!!!! hahahahhaaaa :))

 
ape yang penting diorg kalah hari tu so adalah bahan aku nak gelakkan dia dalam kereta hahahaahhahahahah :)
Tuesday, 31 January 2012

"OooooOoo jerawat"

iii uuooooolllsss... :)
jom mengenali kawan baik kita yng selalu datang menjengah...akuler...org lain yang kicin idak ler....
hihihihih jom kita ketahui kenape yerk dia muncul dicitu :)




DAHI ~ Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG~ Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU~Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI ~Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN ~Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)~Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.


so cube atasi masalah jerawat ni dengan petua2 ni.....kadang2 aku mmg x terikut langsung sbb tu 'dia' selalu hadir bertepek dimuke.....hahahahhahahah


  • Basuh kulit setiap hari tapi jangan terlalu kasar atau kerap.

  • Gunakan pencuci kulit muka yang lembut dan air. Pencuci yang mengandungi granule boleh juga digunakan.

  • Cuba elakkan sauna muka kerana ia mungkin menjadikan jerawat bertambah teruk.

  • Jaga pemakanan anda. Elakkan makanan yang mungkin membuat jerawat lebih teruk. Setiap orang mempunyai alahan kepada jenis makanan yang berlainan dari orang lain.

  • Dapatkan rehat yang cukup kerana jerawat mungkin timbul dari perasaan tertekan, ber masalah dan badan yang letih.

  • Memakai pakaian bersenam atau harian yang longgar. Memakai pakaian ketat, tudung atau headband ketat dari kain yang tidak meresap peluh menambahkan pengeluaran minyak dan risiko jerawat dari kulit berminyak.

  • Pilih fesyen rambut yang tidak terlalu menutup wajah dan jaga rambut supaya tidak berminyak yang biasanya datang dari kulit kepala yang kuat berpeluh. Penggunaan bahan penjagaan rambut berminyak harus dielak. Ikat rambut ketika tidur supaya tidak menutup muka.

  • Guna mekap muka berasaskan air. Beli mekap yang "noncomedogenic" atau "nonacnegenic".

  • Basuh mekap sebelum tidur. Jangan terlalu banyak menggunakan pelembab kulit muka terutamanya waktu malam.

  • Elak cahaya ultra ungu matahari atau lampu. Pendedahan yang melampau atau lama merosakkan kulit dan lapisan kulit akan menjadi tua premature dan menutup liang sebum.

  • Jangan picit jerawat kerana ia akan menambahkan radang pada kulit dan kulit akan menjadi berlubang dan berparut.
  • Thursday, 26 January 2012

    :-)

    waluuuuuu some : lame gle x membebel kt cni hihihiiiiii
    org lain berpuluh da n3 thn bru tp sku baru nk merangkak 1 n3
    x kisah la yerrkkk nk wat mcm mane mak ade bende yg perlu disettle kn hahaha
    (msk2 gittuuuu hhhhtttuuiiii hahaha )
    byk benda nk cite tp nnt aku susun satu2 k .......
    yg penting hr ni aku nk rehat n tdo sbb doctor dah bg aku cuti pree ari ni sehari sempene
    en batuk n en selseme dtg jenguk aku.......alhamdullilah ada gak yg menjengah dr x do haha....
    time mkn ubt!!! chow chin chow ;)