Pages

Thursday, 4 January 2018

cara paling mudah dan murah elak stretch marks



stretch marks???

mesti korang x mo terjadi pada korang kan
ia lah bukan ape...kesan stretch marks masa mengandung akan kurangkan rasa keyakinan kita ms checkup kan 
ye lah nk tunjuk perut kat nurse & doc
mesti kita malu dengan keadaan perot yang bergaris2
 lg2 setelah selamat melahirkan nnt 
ayooo double menyakitkan mata
sbb kesan dari stretch marks ssh nk hilang
mungkin sesetengah orang xkisah...sbb bukan nampak pon kan
lain la kalu kat muke
tapi sebenarnye malu gak nnt kat laki sendiri betol x??


contoh stretch marks yang iols amik dari pakcik google
bukan perot iols hahahahahha

ape tu stretch mark stretch marks adalah tanda regangan semasa kehamilan.
Tanda regangan adalah garis-garis mirip merah jambu atau purplish yang boleh berkembang di permukaan kulit.
Jika anda mendapatkannya, ia biasanya muncul pada perut anda,
atau kadang-kadang pada paha dan payudara atas anda, semasa kehamilan anda berlanjutan dan benjolan anda mula berkembang.


meh aku kongsikan cara paling mudah dan murah untuk elakkkan stretch marks
xyah beli yang mahal2 pon...korang boleh gunakan minyak zaitun
minyak zaitun xsampai RM8 pon korang le guna untuk sebulan atau lebih kalau perot masih kecik
make sure mula kan sapuan awal walau pun perot masih kecik


alhamdulillah aku xde sretch marks seperti yang digambarkan
dari pregnant kan aisyah sejak dr awal kehamilan aku amalkan
sapu minyak zaitun
sampai yang kedua ni pon aku masih amalakan

alhamdulillah mmg berkesan disamping kne pastikan tubuh kita cukup air...
bagi mengelakkan dari kulit kering
bila kering timbul la rasa gatal

jgn garu ye....sapu2 manja guna tuala saje...
jgn nnt menyesal tau bila korang tgk perot sendiri x cantek
hahahahahhahaha

yang baik kita kongsi kan bersama chow!




Tuesday, 2 January 2018

hye 2018





rindu sebenarnye kat blog sendu ni
berabok abes
hahahahahahah cuti 3 hari sempena tahun baru xkemana-mana pon banyak abeskan masa kat rumah sajo...dengan cuaca yang kejap2 hujan makanya kami bertapa dalam umah sahaja

jumaat tu aisyah mula dedo badan dia so bawak g klinik
sabtu tu tgk dia dah ok..so reward aisyah dengan makanan kesukaan dia
roti canai
hahahahhahaha...yes roti canai..makcik kecik ni...offer la breakfast ape pon roti canai gak yng dia nak
hahahahah senang!



jgn x caya sekeping dia boleh abeskan tau...haiya

ahad tu sambung betapa kat umah gak...
 tp malam tu am sbb da bosan...am ajak g tgk pesta LAMPU kat Putrajaya..ikot kan hati ni lg seronok betapa kat umah
tp layan kan je la bos beso da boring
 xde yang menarik pon...penoh dgn orang + jem
menapak makcik jalan paking jauh tau
dengan aisyah yang cranky xmo dengan baba dia
gigih iols dukung sepanjang jalan dengan bawak perot lg hahahahahah
adoi hai 
sampai2 sebenarnye nk tuju ke gerai durian je 
dah dapat terus bla xde nye aku nk jalan pusing2
sempat jugak la tgk pesembahan lampu kat palace of justice tu sekejap then teros chaw hahahah

same je tiap tahun hahahahhaha

pilihan  kami derian kampung rm15 sekilo...
sebenarnye cari yg paling murah sbb nk lepas kan gian nk derian je 
abes kitorang bedal berdua
aisyah xmo busuk katanya...
rugi la ko nak....hahahahahah

isnin cuti new year 
yeeeeahhh dah 2018 da

xde yang menarik pon bawak makcik kecik ni sarapan terus ke taman

alahai aisyah cepatnye masa berlalu nk masok 2thn da kamu!


mcm tu je berakhirnya cuti pree kitorang
nan hado aktiviti yang menarik pon hahahahahha

p/s: moga2 tahun ni aku rajin upload entry hahahahahahhahahahahaha




Thursday, 12 October 2017

kabare :)

kabare!!!
hahahhaha gile lama kentang aku x hapdet langsung blog sendu ku ini
tp sebenarnye aku bukak hari2
hahahhahahaha
aku rajin blog walking...tp nk post entry adalah satu kemalasan yg teramat2
penyakit M ni mmg kene jauhkan
bila da dekat ni la jadi nye last entri bln jan 
ni dah oktober dah makcik oi
hahhahahaha

mende nk cerita bila dah lama sgt x bercerita pon xtau
kita kasi rangkol je la ye
moga2 pasni rajin le aku nk hapdate 

alhamdulillah aisyah medina pon dah 20months
dah petah bercakap da pon
nk jd kakak dah pon
opps  hahahahahha
alhamdulillah seconds pregnancy ni secara natural
rezeki Allah nk bg 
kami terima dengan hati yang gembira

aisyah still breasfeed tp dah x full la sbb da ade adik dalam porot
aku bg direct je xpam dah :) dapat fullbreasfeed sampai aisyah 17months alhamdulillah
tepok bahu sendiri :) hehehehe...
insyaallah nk genapkan sampai 2 tahun...doc kata x de masalah selagi aku kuat 
dengan syarat kene makan hahahahha 
tu x jadi masalah makan bkn masalah aku hahahahaha

aisyah nur medina

xde umi nk tulis perkembangan aisyah kat blog sendu ni
takpe sayang yang penting awak membesar dengan sihat dan bijak
nnt mane umi ingt umi tulis ye
hahahahahhaa
tgg umi rajin ntah bile

bye uols!